Sisteme de desfumare

Sisteme de desfumare si evacuare a fumului si a gazelor fierbinti

Montaj si Intretinere Trape de Fum Cluj

 
Sisteme de desfumare Cluj - Montaj si Intretinere Trape de fumAcestea sunt sisteme pretabile in spatii mari, care nu se pot compartimenta in vederea limitarii propagarii focului.
 
Peste 85% din decesele dintr-un incendiu sunt cauzate de intoxicare cu fum si gaze fierbinti. Este motivul principal pentru care evacuarea acestora trebuie sa se realizeze cat mai repede posibil. Prin desfumare se urmareste extragerea din spatiile incendiate  unei parti din fumul si gazele de ardere in scopul asigurarii conditiilor de evacuare a utilizatorilor si a folosirii mijloacelor de interventie la stingere, precum si de limitare a propagarii incendiilor.

Desfumarea natural organizata

Una din solutiile pentru desfumare este tirajul natural, organizat al aerului. Acesta se face printr-un sistem de trape de fum montate pe acoperisul cladirilor, trape verticale, usi si ferestre cu rol de ventilatie. Actionarea trapelor de fum poate fi manuala sau automata – in acest caz ele fiind legate la centrala de detectie. Actionarea automata a dispozitivelor de protectie va fi intotdeauna dublata de comanda manuala.

Comanda manuala centralizata sau locala a dispozitivelor de deschidere poate firealizataprin sistem mecanic, electric, pneumatic sau hidraulic. In functie de tipul constructiei si prevederile specifice, comanda manuala centralizata trebuie amplasata la serviciul de pompieri sau la un acces principal al constructiei.

 
Comanda automata a dispozitivelor de protectie a golurilor trebuie asigurata de instalatia de semnlizare a incendiilor din din incaperea sau spatiul respectiv, sau de dispozitive locale ( fuzibil ) atunci cand nu se prevad instalatii de semnalizare.
 
Prevederea dispozitivelor de desfumare, precum si a sistemelor de evacuare a fumului si a gazelor fierbinti produse in caz de incendiu este obligatorie in situatiile si conditiilestabilite de Normativul de siguranta la foc a constructiilor  Indicativ P 118-99 art. 2.5.
Suprafata desfumabila a unei cladiri trebuie sa fie de minim 1% din suprafata totala a cladirii.

Desfumarea mecanica 

O alta solutie de evacuare a fumului si a gazelor fierbinti este desfumarea mecanica, solutie aplicata in cazul spatiilor subterane sau supraterane inchise, unde nu se poate realiza desfumarea natural organizata. Introducerea aerului, in acest caz, se realizeaza prin guri de introducere rcordate prin canale la un ventilator de introducere, iar evacuarea se face prin guri racordate prin canale la ventilatorul de evacuare.

Pentru o desfumare rapida si eficienta aportul de aer are un rol primordial. Viteza aerului la gurile de introducere nu trebuie sa depaseasca 5 m/s, iar aportul de aer trebuie sa fie de minim 60% din debitul evacuat.

Ventilatoarele de evacuare trebuie realizate astfel incat sa poata functiona la o temperatura a fumului de 400ºC cel putin o ora. Starea de functionare/nefunctionare a ventilatoarelor trebuie semnalizata la serviciul de pompieri sau in alte locuri in care este asigurata permanenta. Instalatiile, inclusiv ventilatoarele de desfumare, trebuie sa fie alimentate dintr-o sursa normala si o sursa electrica de rezerva.

Servicii de instalare si intretinere a sistemelor de desfumare si evacuare a fumului si a gazelor fierbinti

Servicii de instalare si intretinere a sistemelor de desfumare si evacuare a fumului si a gazelor fierbintiLucrarile de instalare si intretinere a sistemelor si instalatiilor de ventilare pentru evacuarea fumului si a gazelor fierbinti pot fi efectuate numai de personal care detine certificat de competenta profesionala inacest sens, respectiv pentru Operator in verificarea, intretinerea si repararea instalatiilor speciale de prevenire si stingere a incendiilor.
 
RIVER TRADE & SERVICES, prin personalul specializat, furnizeaza solutii complete de montaj si intretinere a sistemelor de evacuare a fumului si a gazelor fierbinti, fiind autorizata pe termen nelimitat de catre Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta cu Autorizatia Seria A Nr. 6548/2016.
 
Mentenanta preventiva este cumulul de activitati pe care personalul specializat le desfasoara cu scopul de a asigura functionarea echipamentelor si a sistemelor in parametrii normali si cu reducerea la minim a duratei de timp in care acestea nu functioneaza.
 
Operatiunile constau in evaluarea periodica a echipamentelor si sistemelor pentru a detecta potentiale probleme si pentru a programa imediat interventiile necesare prevenirii schimbarii conditiilor de functionare.
 
Conform EN12101-4:2009, functionalitatea sistemului trebuie verificata anual, iar anumite componente trebuie inlocuite in mod regulat.
 
 
 
 
 

 
Copyright © 2014 RIVERTRADE - Webdesign by  Dezvoltare pagini web cluj - bucuresti
Sisteme de Desfumare - Montaj si Intretinere Trape de Fum Cluj